Wij kijken verder dan de zaak

Appende fietsster schuldig aan dodelijk verkeersongeval

Geplaatst:  19 maart 2018

Leestijd:  4 minuten

De rechtbank Zutphen veroordeelt een 24-jarige vrouw uit Arnhem voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval. De vrouw moet een taakstraf van 150 uur uitvoeren.

Het ongeval vond plaats in juni 2017 op de fietsstrook van de Arnhemsestraatweg in Velp. De vrouw was tijdens het fietsen bezig met haar smartphone. Zij zag de 83-jarige vrouw, die met een rollator op het fietspad voor haar liep, over het hoofd.  Er volgde een botsing waarbij de vrouw met haar fiets bovenop het slachtoffer viel. Het slachtoffer is 2 dagen later aan haar verwondingen overleden. Zij liep bij het ongeval onder meer een schedelfractuur en een bekkenfractuur op.

Een politieagent (in burger) en zijn echtgenote waren kort na het ongeval ter plaatse en hebben de jongedame horen vertellen dat zij met haar fiets tegen de oudere vrouw was aangereden. Zij was met haar telefoon bezig en had de vrouw daardoor niet gezien. Bovendien zag een getuige vanaf de overzijde de vrouw met de rollator op het fietspad lopen en achter deze mevrouw de fietsster. Het volgende moment dat getuige keek, zag zij dat zowel de vrouw als de fietsster op de grond lagen.

Schuld of gevaarzetting door de fietsster.

De rechtbank diende te beoordelen of de fietsster zich schuldig had gemaakt aan schending van artikel 6 of artikel 5 van de Wegenverkeerswet. Artikel 6 houdt in dat de fietsster door schuld een verkeerongeval heeft veroorzaakt en artikel 5 houdt in dat zij gevaar op de weg heeft veroorzaakt.

Het gebruik van een smartphone in het verkeer leidt af en is gevaarzettend. Dat geldt ook voor een fietser. De vrouw is te veel en te lang afgeleid geweest door haar smartphone. Daardoor heeft ze de voetgangster niet gezien, haar snelheid onvoldoende aangepast en onvoldoende afstand gehouden. Het ongeval is daarmee veroorzaakt door aanmerkelijke onoplettendheid van de vrouw en dus aan haar schuld te wijten, aldus de rechtbank. De officier eiste een taakstraf van 180 uur. De rechtbank legt een lagere taakstraf op omdat zij – meer dan de officier- rekening houdt met het feit dat de vrouw op een fiets reed en niet in een motorvoertuig, dat over het algemeen meer risico’s voor de verkeersveiligheid vormt.

Een appverbod voor fietsers, zoals dat nu al geldt voor automobilisten, gaat op zijn vroegst in 2019 in. Volgend jaar zomer lanceert het ministerie, samen met organisaties als Veilig Verkeer Nederland en Team Alert, een grote campagne om het gevaar van smartphonegebruik in het verkeer nog eens dringend onder de aandacht te brengen. Deze uitspraak geeft in elk geval alvast een duidelijk signaal af en zal er zeker aan bijdragen dat het draagvlak voor een appverbod voor fietsers verder toeneemt.

Mocht u of iemand in uw directe omgeving geconfronteerd worden met een verkeersongeval, dan kunt u zich voor deskundige begeleiding bij de afwikkeling van uw schade wenden tot: mr. E.A.L. Ponjee-Scheurwater via eponjee@boersadvocaten.nl of via telefoonnummer 0318 – 50 90 89.


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen