Wij kijken verder dan de zaak

Balanceren op een waterbed!

Geplaatst:  21 november 2018

Leestijd:  2 minuten

Hoe staat het ervoor met het Wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans?

Nadat minister Koolmees in april 2018 zijn plannen ontvouwde voor nieuw arbeidsrecht, zijn op de internetconsultatie 278 reacties verschenen. Eén van de meest gehoorde bezwaren is dat de voorgestelde wijzigingen geen oplossingen zijn omdat ze op een ander arbeidsrechtelijk probleem nieuwe knelpunten veroorzaken. Op 11 oktober 2018 is inmiddels ook het advies van de Raad van State verschenen. Ook de Raad van State vreest dat de voorgestelde oplossingen tot nieuwe problemen leiden.

Het grootste bezwaar van de Raad van State is dat met het wetsvoorstel niet het gestelde doel (minder flexwerkers, meer zekerheid en toch soepeler ontslagrecht) kan worden bereikt. Een bredere en fundamentelere aanpak is nodig. Op onderdelen (wijziging transitievergoeding en invoering cumulatiegrond) is de Raad van State matig positief. Ten aanzien van de overige voorstellen concludeert de Raad van State dat er geen duidelijkheid is over de noodzaak, de uitwerking of de effectiviteit.

Ook de werknemers- en de werkgeversorganisaties zijn niet enthousiast. Zij zijn bijna eensgezind in hun standpunt dat het met dit voorstel niets gaat worden. Desondanks is het voorstel met een paar heel kleine wijzigingen in ongewijzigde vorm op 7 november 2018 ingediend bij de Tweede Kamer.

De nieuwe regelgeving voor de arbeidsmarkt lijkt kortom voorlopig nog meer op het balanceren op een waterbed dan op een stabiel en evenwichtig fundament.

Laat u echter niet verrassen en volg de ontwikkelingen van het wetsvoorstel. Wij zullen u op de hoogte houden!

Voor meer informatie omtrent arbeidsrecht kunt u terecht bij mr. Jan Brouwer, telefoonnummer 0318 – 52 24 04
of e-mail jbrouwer@boersadvocaten.nl.


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen