Wij kijken verder dan de zaak

Ben jij alimentatiebetaler? Het indexeringspercentage alimentatie was nog nooit zo hoog

Geplaatst:  8 november 2023

Leestijd:  2 minuten

Elk jaar dient de alimentatie geïndexeerd te worden en dit percentage kan ook elk jaar verschillend zijn, maar nog nooit was het indexeringspercentage alimentatie zo hoog.

Voor 2023 was het indexeringspercentage 3,4%. Was de verplichting ter zake kinderalimentatie in 2022 bijvoorbeeld € 250,00 per kind per maand, dan zou dit in 2023 zijn verhoogd met de wettelijke indexering tot € 258,50 per kind per maand.

Voor 2024 is het percentage wettelijke indexering vastgesteld op 6,2%. De indexering geldt zowel voor kinderalimentatie als voor partneralimentatie. Dat betekent dat het bedrag aan kinderalimentatie in ons voorbeeld per 1 januari 2024 door de wettelijke indexering zou worden een bedrag van € 274,52 per kind per maand. Daarmede in 2 jaar een forse verhoging met € 24,52 per maand/€ 294,32 per jaar.

De wettelijke indexering van alimentatie is vastgelegd in de wet en is in beginsel verplicht. Over de indexering kunnen afwijkende afspraken worden gemaakt.

De indexering moet door de alimentatieplichtige zelf worden doorgevoerd. Als dit niet gebeurt, kan de ex-partner de indexering tot vijf jaar terugvorderen.

Heeft u vragen over de indexering van de alimentatie of alimentatie in het algemeen? U kunt contact opnemen met mr. Carien Snouckaert of mr. Fleur Stigter, Boers Advocaten in Veenendaal, e-mail: cjasnouckaert@boersadvocaten.nl of pmafstigter@boersadvocaten.nl, telefoonnummer: 0318-522404.Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen