Wij kijken verder dan de zaak
Geplaatst: 11 oktober 2017
Leestijd: 3 minuten
In 2013 heeft Piet (naam is fictief) van zijn moeder een schenking ontvangen, die op zijn bankrekening is gestort. Piet was op dat moment in gemeenschap van goederen getrouwd. Helaas heeft dit huwelijk geen stand gehouden en is hij in 2015 van zijn vrouw gescheiden.
Er is een discussie ontstaan of de girale schenking door de moeder van Piet onder een uitsluitingsclausule is gedaan of in de gemeenschappelijke boedel valt.
In het Burgerlijk Wetboek (artikel 1:94 lid 2) staat hierover het volgende: “De gemeenschap omvat, wat haar baten betreft, alle goederen der echtgenoot, bij aanvang van de gemeenschap aanwezig of nadien, zolang de gemeenschap niet is ontbonden, verkregen, met uitzondering van goederen, ten aanzien waarvan bij uiterste wilsbeschikking van de erflaten of bij gift is bepaald dat zij buiten de gemeenschap vallen”.
Dit betekent dat een uitsluitingsclausule niet meer kan worden vastgesteld ná het doen van een gift.
Aan een girale overboeking, die je ook kan zien als een schenking van hand tot hand, kan een uitsluitingsclausule worden verbonden, waaraan in dat geval geen condities worden gesteld.
De moeder van Piet heeft twee maanden na de echtscheiding een verklaring afgegeven waarin zij aangeeft dat zij, vóórdat het geld was overgemaakt aan haar zoon, aan hem heeft doorgegeven dat het bedrag voor hem persoonlijk was en niet voor hem en zijn vrouw gezamenlijk.
Het Hof vond dit voldoende. De schenking werd dus gezien als een schenking mét uitsluitingsclausule. Hierdoor heeft Piet recht op het volledige bedrag en behoefde dit niet in de gemeenschap gedeeld te worden.
Mocht u vragen hebben over verkregen giften al dan niet onder uitsluitingsclausule bij echtscheiding, kunt u contact opnemen met mr. Carien J.A. Snouckaert van Schauburg-Buchwaldt
telefoonnummer 0318 – 52 24 04
e-mail: cjasnouckaert@boersadvocaten.nl