Wij kijken verder dan de zaak

Bestuurder van een Vereniging of Stichting? Blijf wakker!

Geplaatst:  26 september 2016

Leestijd:  3 minuten

Wanneer u gevraagd wordt voor een bestuursfunctie binnen een vereniging of stichting, staan veel potentiële bestuurders vaak niet stil bij het aansprakelijkheidsrisico dat een dergelijke functie met zich meebrengt.

Op 24 augustus 2016 veroordeelde de Rechtbank Midden-Nederland de bestuurder van een vereniging tot betaling van ruim € 200.000,-, ondanks het feit dat de bestuurder stelde dat zij slechts formeel bestuurder was van de vereniging en haar taak louter ceremonieel was.

 

Wat was er gebeurd?

Gedaagde was bestuurder van een vereniging die gelieerd was aan Stichting Welzijn Senioren (SWS). Haar echtgenoot was bestuurder van SWS. Tijdens de vervulling van deze functies is er in anderhalf jaar tijd in totaal € 210.536,- overgeboekt van de bankrekening van SWS naar de bankrekening van de vereniging. Hiervoor was geen enkele reden. Vervolgens zijn deze bedragen door de vereniging weer doorgeboekt. Uiteindelijk is een bedrag van € 12.965,- via een omweg terecht gekomen op de bankrekening van gedaagde en haar echtgenoot. SWS stelde gedaagde aansprakelijk voor haar handelen als bestuurder van de vereniging voor het volledige bedrag van € 210.536,-.

Gedaagde stelde dat zij slechts formeel bestuurder was en haar functie louter ceremonieel van aard was. Zij wist niets van de overboekingen naar en door de vereniging. Desalniettemin achtte de Rechtbank gedaagde aansprakelijk voor het volledige bedrag van € 210.536,-. Een bestuurder mag zijn of haar bestuurderstaak niet onvervuld laten. Zelfs indien gedaagde -zoals zij zelf stelde- geen enkele bemoeienis heeft gehad met het besturen van de vereniging en helemaal niets wist, dan heeft zij daarmee geen deugdelijke invulling gegeven aan haar bestuurstaak. Nu gedaagde heeft nagelaten om adequate maatregelen te nemen om veilig te stellen dat de aan de vereniging onverschuldigd betaalde gelden beschikbaar bleven voor SWS, althans de schuld uit die onverschuldigde betaling aan SWS te voldoen, heeft zij haar taak als bestuurder ernstig verwaarloosd. Er was mitsdien sprake van een voldoende ernstig verwijt en gedaagde was derhalve aansprakelijk voor de dientengevolge door SWS geleden schade ten bedrage van € 210.536,-.

Staat u als bestuurder van een stichting of vereniging ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Zorg dat u weet wat er zich binnen uw vereniging of stichting afspeelt! U kunt namelijk aansprakelijk gesteld worden voor het handelen van uw stichting of vereniging. Zelfs als u als bestuurder zelf niet bij dit handelen bent betrokken, noch hier weet van had, kunt u persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade!

 

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Vragen over uw aansprakelijkheidsrisico’s als bestuurder? Boers Advocaten helpt u graag verder!


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen