Wij kijken verder dan de zaak

Scheiden en een hypotheek: mediation helpt

Geplaatst:  17 april 2024

Leestijd:  4 minuten

Als u en uw partner besluiten om uit elkaar te gaan, kan het zijn dat u het niet met elkaar eens bent over bepaalde zaken. Dit kan spanningen veroorzaken, waardoor de afwikkeling van de scheiding langer kan duren dan nodig. Bij een scheiding is de hypotheek vaak niet het eerste waar mensen aan denken. Toch is het cruciaal om hier tijdig en zorgvuldig naar te kijken. Door samen met een ervaren mediator heldere afspraken te maken, voorkomt u onaangename verrassingen in de toekomst.

In de afgelopen jaren is de hypotheekrente flink gedaald. Soms was de rente zelfs minder dan één procent, bijvoorbeeld in 2020 en 2021. Dit was erg voordelig. Maar de rente kan ook weer stijgen, wat invloed kan hebben op de financiële situatie na de scheiding. Binnen mediation kunnen wij hier samen naar kijken. Als u een hypotheek heeft, is het belangrijk dit bij de mediator neer te leggen.

Een mediator helpt tijdens de scheiding

Als de hypotheekrente op de markt daalt, kan het na scheiding verstandig zijn de oude hypotheekconstructie zonder extra kosten te beëindigen. Dit door aflossing van de hypotheek bij verkoop van de woning na de scheiding. Daarna kan dan een nieuwe hypotheek worden afgesloten tegen een lagere rente. Dit kan gunstig zijn voor zowel u als uw partner. Bij Boers Advocaten kunnen we u als mediator adviseren hierin. We kijken naar de mogelijkheden voor ieders situatie. 

De hypotheek overnemen

Als de hypotheekrente stijgt op de markt, kan het overnemen van de hypotheek een goede optie zijn. Het is soms mogelijk om het hypotheekrentecontract te verdelen in twee gelijke delen, zodat beide partijen na de scheiding profiteren. Steeds meer geldverstrekkers zijn bereid om hieraan mee te werken. Maar als één partner de gunstige hypothecaire lening overneemt, kunnen er financiële gevolgen zijn. Het is daarom belangrijk om hierover te praten tijdens de mediation.

Compensatie bij een gunstige hypotheekrente

Op 19 oktober 2023 heeft de rechtbank Limburg aangegeven dat het mogelijk is om compensatie te vragen als één partner profiteert van een gunstige hypotheekrente na scheiding. De partner die de nieuwe hypotheek moet afsluiten, is misschien wel 10 jaar een stuk meer aan hypotheekrente verschuldigd. Dit als het rentepercentage hoger is dan de rente binnen de bestaande hypotheekconstructie. Een compensatie kan mogelijk redelijk zijn, afhankelijk van de situatie. Tijdens onze mediation gesprekken nemen we dit onderwerp mee en kijken naar de redelijkheid van een mogelijke compensatieregeling. 

Vragen?

Heeft u vragen over mediation, scheiding of uw hypotheek? Neem dan contact op met Carien Snouckaert van Schauburg-Buchwaldt. Zij is lid van de VFAS (vereniging van advocaten gespecialiseerd in het familierecht) en MfN (Mediators federatie Nederland) en heeft al vele mensen geholpen bij een scheiding. U kunt haar bereiken via telefoonnummer 0318-522404 of per e-mail via cjasnouckaert@boersadvocaten.nl


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Meer weten over mediation en uw hypotheek? Carien helpt u verder!

Mediation familierecht

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen