Wij kijken verder dan de zaak

Co-ouderschap bestaat 20 jaar!

Geplaatst:  7 maart 2018

Leestijd:  3 minuten

In de afgelopen twintig jaar is het aantal scheidende ouders dat voor co-ouderschap kiest gestegen van 5 naar 20%. Op dit moment worden er door de Universiteit van Utrecht en de VU Amsterdam onderzoeken gedaan naar het effect van co-ouderschap op kinderen.

Een eerste voorzichtige conclusie is dat de juristen minder positief zijn dan de pedagogen. Juristen zien ruziënde ouders, terwijl de pedagogen een hechtere band zien tussen een kind en beide ouders. Of co-ouderschap voor kinderen in Nederland het beste is en wat daarvoor dan de voorwaarden zijn, moet nog nader worden onderzocht.

In de VS is co-ouderschap een vaker gekozen optie. Linda Nielsen van Wake Forest University in North Carolina heeft veertig wereldwijde studies over het welzijn van kinderen na scheiding vergeleken, waaruit volgt dat co-ouderschap overwegend positieve effecten heeft. Kinderen in co-ouderschap doen het beter dan kinderen die bij één van de ouders wonen (meestal bij de moeder). Het voordeel van wonen bij twee ouders weegt op tegen het nadeel van leven in twee huizen. Kinderen zijn tevredener over hun leven, halen hogere cijfers op school en voelen zich minder somber dan kinderen die vooral bij hun moeder wonen. Een minder sterk punt van deze onderzoeken over kinderwelzijn is wel dat de vragenlijsten slechts zijn ingevuld door ouders.

Inge van der Valk van de Universiteit Utrecht komt wel met conclusie dat als co-ouderschap werkt, kinderen met beide ouders een goed band kunnen opbouwen, wat met een “weekend-ouder” bijna onmogelijk is. Zij geeft ook aan dat kinderen bij co-ouderschap minder kans hebben op een loyaliteitsconflict.

Verwezen wordt naar de NRC Weekend Zaterdag 24 februari & zondag 25 februari 2018, special “twintig jaar co-ouderschap, wat levert het de kinderen op?”

Onlangs overwoog de rechtbank Gelderland dat uit recente inzichten blijkt dat co-ouderschap voor kinderen te prefereren is boven een andere contactregeling, zelfs als er niet of slecht wordt gecommuniceerd tussen de ouders. Daarnaast werd meegenomen dat door co-ouderschap het loyaliteitsconflict van de minderjarigen zal verminderen omdat zij even veel tijd bij de vader doorbrengen als bij de moeder.

Neem voor meer informatie contact op met mr. Carien Snouckaert van Boers Advocaten in Veenendaal! Per e-mail: cjasnouckaert@boersadvocaten.nl; telefonisch: 0318 – 52 24 04.


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen