Wij kijken verder dan de zaak
Geplaatst: 26 november 2019
Leestijd: 8 minuten
Vanaf 1 januari 2020 treedt de ‘Wet arbeidsmarkt in balans’ in werking (hierna: WAB). Deze wet verandert een aantal arbeidsrechtelijke regels, bijvoorbeeld met betrekking tot oproepkrachten, ontslag en transitievergoedingen. Aan de hand van een blogreeks nemen wij u mee langs alle veranderingen die deze wet teweeg brengt. In deze eerste blog komen de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot oproepkrachten aan bod.
Wanneer is er sprake van een oproepcontract?
Men spreekt van een oproepcontract wanneer de reguliere arbeidsomvang niet is vastgelegd of wanneer er sprake is van een arbeidsovereenkomst waarbij verschillende arbeidsduren zijn overeengekomen. De bekendste vormen van oproepcontracten zijn het nulurencontract en het min-maxcontract. Juridisch gezien spreken we van een oproepcontract wanneer de omvang van de te verrichten arbeid niet is vastgelegd als een vast aantal uren per tijdvak van ten hoogste een maand, of een vast aantal uren per tijdvak van ten hoogste een jaar én het recht op loon niet gelijkmatig over dat tijdvak is verspreid.
Wat verandert er per 1 januari 2020?
De WAB brengt een aantal belangrijke wijzigingen met zich mee ten aanzien van oproepcontracten. Wie veel met oproepkrachten werkt, dient zich van de volgende nieuwe regels bewust te zijn:
Let op! Deze regel geldt voor alle oproepcontracten! Dus niet alleen voor oproepcontracten welke na 1 januari 2020 zijn aangegaan, maar ook voor reeds bestaande oproepcontracten.
Deze wijziging zal ertoe leiden dat oproepkrachten minder flexibel inzetbaar zijn. Last minute een oproepkracht inzetten kan in principe nog steeds, maar de oproepkracht is dan dus niet verplicht om gehoor te geven aan de oproep.
Deze regel geldt alleen wanneer de werkgever besluit het dienstverband van de oproepkracht na 12 maanden voort te zetten. De werkgever behoudt uiteraard het recht om de relatie met de oproepkracht te beëindigen. Ook kan de oproepkracht er zelf voor kiezen om op oproepbasis werkzaam te blijven bij de werkgever, bijvoorbeeld omdat dit de oproepkracht meer vrijheid biedt. Indien de oproepkracht het aanbod voor een vast aantal uren aanneemt, is de oproepkracht ook gehouden dit vast aantal uren iedere maand te werken. Niet elke oproepkracht zal dit wensen. Een aantal verkiest mogelijk flexibiliteit boven zekerheid. Weigering van het aanbod door de oproepkracht biedt partijen dus een escape om op dezelfde voet verder te gaan. Vervolgens dient na 12 maanden opnieuw een hiervoor beschreven aanbod te worden gedaan.
Let op! Werkt de werknemer op 1 januari 2020 al 12 maanden of langer bij de werkgever als oproepkracht en wil de werkgever de arbeidsrelatie voortzetten? Dan dient de werkgever vóór 1 februari 2020 een vast aantal uren aan te bieden van minimaal de gemiddelde arbeidsomvang van de afgelopen 12 maanden.
De werkgever dient ook op te letten in de situatie waarbij de werknemer al vóór indiensttreding bij de werkgever werd ingezet, bijvoorbeeld via een uitzendbureau. Ook in die gevallen kan de periode bij een derde meetellen bij de duur van 12 maanden.
Tip voor de werkgever
Werkgevers doen er verstandig aan om hun oproepcontracten voor het einde van het jaar in kaart te brengen. Indien er in 2020 een geringer werkaanbod wordt verwacht, dan valt te overwegen om bepaalde oproepcontracten te beëindigen wanneer deze al 12 maanden of langer duren. Het contract moet dan uiteraard wel tussentijdse opzegging mogelijk maken, of er moet een andere grond voor beëindiging van het contract bestaan. Werkgevers dienen, voor zover mogelijk, verder vooruit te kijken en oproepkrachten tijdig op te roepen en eventueel ook tijdig af te zeggen. Daarbij dient de werkgever erop bedacht te zijn dat een en ander schriftelijk vastgelegd moet worden, om te voorkomen dat de werknemer alsnog aanspraak kan maken op loon voor niet verrichte arbeid.
Heeft u vragen over de WAB of over oproepcontracten? Of vraagt u zich af wat de WAB betekent voor uw organisatie? Neemt u dan contact met ons op via 0318 – 52 24 04 of per mail via ddewaal@boersadvocaten.nl. Wij adviseren u graag.