Wij kijken verder dan de zaak

Gewijzigde omstandigheden door het coronavirus: over de invloed van het virus op alimentatie

Geplaatst:  24 maart 2020

Leestijd:  3 minuten

Door de problemen rond het coronavirus zullen veel mensen er financieel minder goed voor komen te staan. Dit kan tijdelijk zijn, maar ook langduriger. Mogelijk raakt u in de problemen met de betaling van uw alimentatie. Of wellicht heeft u door de gewijzigde omstandigheden juist meer alimentatie nodig. Een daling van het inkomen, of verlies van uw werk of baan, kan impact hebben op de mogelijkheid tot betaling van alimentatie of juist op de noodzaak tot het ontvangen van meer alimentatie. In deze blog wordt nader besproken wat u in zo’n geval kunt doen. 

Als de verplichting tot betaling van alimentatie is opgenomen in een overeenkomst of beschikking van de rechtbank, dan moet de alimentatie in beginsel ook betaald worden. Stoppen met betalen zonder toestemming van de alimentatiegerechtigde is niet toegestaan. De alimentatie kan dan door het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (“LBIO”) worden opgevorderd. Niet duidelijk is op dit moment hoe het LBIO hiermee omgaat, nu er in veel gevallen sprake is van overmacht of een financiële noodsituatie door de gevolgen van het coronavirus.

Geadviseerd wordt in onderling overleg tijdelijk een nieuw alimentatiebedrag af te spreken. Als deze crisis achter de rug is, kunnen de oude afspraken weer herleven, ofwel kan er een hele andere regeling getroffen worden.

Als het niet lukt om met elkaar een regeling te treffen, zou mediation een oplossing kunnen zijn. De mediator kan een alimentatieberekening maken en nieuwe afspraken vastleggen.

Als het niet lukt met elkaar, dan wel via een mediator tot oplossingen te komen, kan er in het uiterste geval een procedure worden gestart bij de rechtbank.

Mocht u problemen hebben in het kader van alimentatie, dan helpt advocaat/mediator mr. Carien Snouckaert van Schauburg-Buchwaldt u graag verder. U kunt contact opnemen via cjasnouckaert@boersadvocaten.nl of via 0318 – 52 24 04.

Om te bezien of er nieuwe afspraken mogelijk zijn, dienen de volgende stukken te worden toegezonden: (i) de op schrift gestelde afspraken, dan wel de rechterlijke uitspraak terzake alimentatie, (ii) de te verwachten wijziging in financiële omstandigheden (meer specifiek de wijzigingen van het inkomsten uit arbeid, werk en/of vermogen).


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen