Wij kijken verder dan de zaak

Kortingscode delen, mag dat?

Geplaatst:  13 februari 2018

Leestijd:  3 minuten

Tijdens een cafébezoek ontvangt een man van een vriend een kortingscode. De vriend schrijft deze kortingscode op een briefje en met deze code zou de man een fiets kunnen kopen met € 250,00 korting. De man bestelt een dag later online de fiets en maakt gebruik van de code. Één dag na zijn bestelling ontvangt de man een bericht van fietsenwinkel.nl waarin staat dat de kortingscode niet geldig is omdat deze niet op naam van de man staat. Heeft de man wel of geen recht op korting?

De man is het niet eens met fietsenwinkel.nl. Het bestelproces is online doorlopen, de man heeft een bevestiging ontvangen waarin de koopprijs inclusief korting is opgenomen en de man heeft de fiets vervolgens (inclusief korting) betaald. De overeenkomst is gesloten. Toch oordeelt de kantonrechter anders.

De kantonrechter stelt dat uit de bevestiging blijkt dat de koopprijs voor de fiets € 409,00 bedroeg. Hierover hebben partijen overeenstemming bereikt. Over de wijze van betaling bestaat discussie: kon de man rechtsgeldig gebruik maken van € 250,00 korting? Fietsenwinkel.nl is met drie winnaars van de loterij een verbintenis aangegaan. De winnaars hadden recht op verzilvering van de korting. De man valt niet onder deze winnaars, hetgeen de man wist, dan wel had moeten weten. Het recht dat de vriend van de man had op de korting is niet aan de man overgedragen, tenminste dat is niet gebleken. De man had dan ook geen recht op de korting.

Dat het bestelproces en de bevestiging desalniettemin de korting wel hebben toegekend, maakt het voorgaande volgens de kantonrechter niet anders. Fietsenwinkel.nl heeft de man één dag na de bestelling op de hoogte gesteld van de situatie en hem medegedeeld dat hij geen recht heeft op de door hem geïnde korting. De man had moeten weten dat de kortingscode hem niet toekwam, te meer nu hij de kortingscode in een café op een handgeschreven briefje heeft ontvangen.

De koop wordt ontbonden. Fietsenwinkel.nl betaalt het aankoopbedrag aan de man terug. De man wordt veroordeeld in de kosten van de procedure. Al met al toch een duur geintje zo’n kortingscode!

Voor meer informatie of vragen kunt u contact opnemen met mr. Corina Evertse: telefoonnummer 0318 – 52 24 04, e-mail cevertse@boersadvocaten.nl.


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen