Wij kijken verder dan de zaak

Levensonderhoud na echtscheiding

Geplaatst:  17 oktober 2016

Leestijd:  3 minuten

Vrouwen dienen er na echtscheiding rekening mee te houden dat zij na enige tijd geheel of gedeeltelijk in eigen levensonderhoud moeten gaan voorzien.

Rechters beslissen steeds vaker dat vrouwen na enige tijd in eigen levensonderhoud moeten gaan voorzien na echtscheiding. Met name indien er geen kinderen zijn voortgekomen uit het huwelijk. Het Gerechtshof Den Haag heeft 2 recente uitspraken gedaan hierover op 31 augustus 2016 en op 14 september 2016.

Op 31 augustus 2016 (ECLI:NL:GHDHA:2016:2673) bepaalde het Gerechtshof Den Haag dat de vrouw genoegzaam had aangetoond dat zij nog niet volledig kon voorzien in haar eigen levensonderhoud. De vrouw werkte in een massagesalon, die nog in de opstartfase verkeerde, waardoor de werkzaamheden en bijbehorende omzetten nog beperkt waren. De vrouw toonde aan dat zij moeite had gedaan om haar werkkring uit te breiden, maar dat haar inspanningen tot nu toe niet waren beloond. Het Gerechtshof was evenwel van oordeel dat van de vrouw (gezien haar opleiding, haar ruime werkervaring, het huwelijk van partijen dat kinderloos was gebleven, de omstandigheid dat de vrouw niet meer de intensieve zorg had voor haar zoon uit een eerdere relatie, alsmede gezien de relatief jonge leeftijd van V (46 jaar) en het relatief korte huwelijk van partijen) in redelijkheid kon worden verlangd dat zij na ommekomst van drie jaar geheel in haar eigen levensonderhoud zou kunnen voorzien.

Het Gerechtshof Den Haag besliste op 14 september 2016, (ECLI:NL:GHDHA:2016:2737) dat nu de vrouw nog betrekkelijk jong was, namelijk 36 jaar, er uit het huwelijk van partijen geen kinderen geboren waren en de vrouw een academische studie succesvol had afgerond, zij in beginsel in haar eigen levensonderhoud zou moeten kunnen voorzien. Omdat de vrouw echter tijdens het huwelijk van partijen nauwelijks had gewerkt, dit werk niet aansloot bij haar opleiding en mede gelet op enige medische beperkingen, wordt haar enige tijd gegund om betaalde arbeid te vinden waardoor zij in haar eigen levensonderhoud kan voorzien. Het hof gaat ervan uit dat de vrouw binnen drie jaar in haar eigen levensonderhoud zal kunnen voorzien. De door de man te betalen partneralimentatie wordt daarom met ingang van die datum op nihil gesteld.

 

Wenst u meer informatie over partneralimentatie of heeft u andere vragen omtrent echtscheiding? Neem dan contact op met mr. Carien Snouckaert van Schauburg-Buchwaldt. 

Telefoonnummer: 0318 – 52 24 04

E-mail: cjasnouckaert@boersadvocaten.nl

 


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen