Wij kijken verder dan de zaak

Mediation en corona

Geplaatst:  14 januari 2021

Leestijd:  4 minuten

Door de onzekerheden rond het coronavirus kunnen mensen meer stress ervaren, hetgeen zijn weerslag kan hebben op intermenselijke contacten. Onrust in huiselijke sfeer kan leiden tot relationele problemen en zelfs tot verbreking van relaties. Mediation is – ook in deze tijd – het middel om tot oplossingen te komen. Met behulp van een mediator kunnen zorgen en problemen besproken worden, met het doel er samen uit te komen.

Dit geldt bijvoorbeeld ook voor problemen omtrent de zorgregeling (al dan niet opgenomen in een ouderschapsplan), welke afspraken vaak zijn gemaakt vóór maart 2020 en welke geen rekening houden met de kennis en wetenschap van nu in het kader van het virus. In 2020 was er sprake van een recordaantal conflicten bij de rechter tussen gescheiden ouders over de omgang met hun kinderen. Het is belangrijk het niet zo ver te laten komen.

Het advies van de Nederlandse Vereniging van Familie- en Erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (“vFAS”) blijft zo veel als mogelijk vast te houden aan de gemaakte afspraken over de zorgregeling. Als de ouders, dan wel de kinderen, niet besmet zijn en geen corona verschijnselen vertonen, kunnen de kinderen bij beide ouders zijn. Van belang is wel te praten over mogelijke zorgen en te acteren als er besmettingen binnen het gezin, of in de directe omgeving, geconstateerd worden.

De vFAS geeft 7 tips specifiek voor onzekere coronatijden. Kort gezegd komen deze op het volgende neer:

  1. Blijf gezond door binnen het gezin het goede voorbeeld te geven door vaak handen te wassen, schoon te maken en ‘sociale afstand’ te houden.
  2. Wees eerlijk over eventuele blootstelling aan het virus en neem stappen om het risico op besmetting zo beperkt mogelijk te houden.
  3. Blijf kalm en geef kinderen het idee dat er in de toekomst weer betere tijden zullen aanbreken. Informeer kinderen op een manier die bij hun leeftijd past.
  4. Houd je zoveel als mogelijk aan het ouderschapsplan en probeer elkaar te helpen bij ziekte of bijvoorbeeld als de andere ouder (extra) moet werken en de scholen gesloten zijn.
  5. Wees creatief zodat de kinderen zoveel mogelijk het contact met de andere ouder kunnen hebben, bijvoorbeeld via Facetime of Skype.
  6. Toon begrip als de andere ouder door de pandemie tijdelijk of wellicht langdurig te maken krijgt met inkomensverlies. Dit zal met name ook gaan spelen als de steunmaatregelen van de overheid komen te vervallen.
  7. Geef ruimte voor extra contact aan de ouder, die de kinderen door corona gerelateerde omstandigheden minder heeft kunnen zien. Wees flexibel en blijf met elkaar in overleg over hoe het beste omgegaan kan worden met de zorgregeling in deze ongebruikelijke situatie.

Deze onzekere tijd kan ook kansen bieden. Als ouders er samen het beste van kunnen maken, zal dit kinderen vertrouwen geven in de toekomst.

Mochten er vragen zijn over uw specifieke situatie, neem dan contact op met onze vFAs scheidingsmediator mr. Carien Snouckaert. U kunt contact opnemen via e-mail (cjasnouckaert@boersadvocaten.nl) of telefonisch via 0318 – 52 24 04.


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen