Wij kijken verder dan de zaak

Ons kind van twaalf vindt er iets van…

Geplaatst:  27 maart 2023

Leestijd:  3 minuten

Ook een kind waarvan de ouders zijn gescheiden, heeft recht op contact met beide ouders.
Een passende zorgregeling is voor minderjarige kinderen van groot belang en voor kinderen van twaalf jaar en ouder kan een kindgesprek met een kinderrechter daarbij helpend zijn.

Een kind heeft recht op contact met beide ouders. Ouderschap blijft ook na scheiding bestaan. Kinderen kunnen ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd, als zij geen contact met beide ouders hebben. Dit kan met name een risico zijn voor hun sociaal-emotionele- en identiteitsontwikkeling. Contact met beide ouders draagt bij aan het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en een evenwichtige groei naar zelfstandigheid. Een passende zorgregeling is nodig voor minderjarige kinderen.

Niet in alle gevallen slagen de ouders er in om in overleg te komen tot een zorgregeling en wordt de rechter verzocht een zorgregeling vast te stellen. Tijdens een zitting, waar hierover wordt beslist, zijn geen kinderen aanwezig, maar de mening van kinderen van twaalf jaar of ouder kan wel degelijk een rol spelen bij de beslissing van de rechter. Wanneer er kinderen van twaalf jaar en ouder betrokken zijn, nodigen rechters deze kinderen uit voor een kindgesprek. Dit kindgesprek vindt plaats vóór de zitting met de ouders.

Het is een misverstand dat wordt gedacht dat kinderen van twaalf jaar en ouder zelf mogen kiezen. Ook als kinderen tijdens het kindgesprek met een kinderrechter aangeven geen contact met een specifieke ouder te willen hebben, dient er veelal toch toegewerkt te worden naar contactherstel en een zorgregeling. Hierbij is vaak de afweging dat kinderen van een bepaalde leeftijd niet volledig kunnen overzien wat de gevolgen van dit afwijzen van contact zou kunnen zijn.

Sommige rechters sturen ook een brief naar de minderjarige, waarin zij hun beslissing uitleggen en onderbouwen.

 

Heeft u vragen over problemen rond omgang, het treffen van een zorgregeling, het uitwerken van een ouderschapsplan of stiefouderplan, dan wel contactherstel met uw minderjarige kind of kinderen, neem dan contact met ons op via 0318 – 55 24 04, of stuur een e-mail naar cjasnouckaert@boersadvocaten.nl of pmafstigter@boersadvocaten.nl.


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen