Wij kijken verder dan de zaak

Ouderschapsverlof (deels) betaald sinds 2 augustus 2022

Geplaatst:  25 augustus 2022

Leestijd:  3 minuten

Per 2 augustus 2022 zijn de regels omtrent het ouderschapsverlof verruimd. De verruiming van de regels is bedoeld om werkende ouders meer mogelijkheden te geven om zorg en werk te kunnen combineren en eventueel ziekteverzuim vanwege ouderschap, zoals oververmoeidheid en stress, tegen te gaan.

Welke verlofregelingen gelden rond de geboorte van een kind?
In Nederland gelden op dit moment vier afzonderlijke verlofregelingen die betrekking hebben op de geboorte van een kind:

Wat is er sinds 2 augustus 2022 veranderd?

Per 2 augustus heeft in Nederland iedere werkende ouder met een kind dat nog geen 1 jaar oud is, recht op 9 werkweken betaald ouderschapsverlof. De ouders kunnen daarvoor een uitkering van het UWV krijgen. Deze 9 weken betaald verlof moeten worden opgenomen in het eerste levensjaar van het kind. De overige 17 weken van het ouderschapsverlof, welke tot de achtste verjaardag van het kind mogen worden opgenomen, blijven onbetaald.

Let op: niet het volledige salaris uitgekeerd tijdens 9 weken betaald ouderschapsverlof!

De werkende ouder krijgt niet het volledige salaris uitgekeerd in de 9 werkweken betaald verlof. De werkende ouder heeft minimaal recht op 70% van het normale dagloon, met als maximum 70% van het wettelijke maximumdagloon. Het wettelijke maximumdagloon (op dit moment is dat € 232,90 bruto per dag) is te raadplegen op de website van het UWV via deze link. 

Wilt u meer weten over (ouderschaps)verlof? Neem gerust contact op met mr. Denise Looijen via 0318 – 52 24 04, of stuur een e-mail naar dlooijen@boersadvocaten.nl.


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen