Wij kijken verder dan de zaak

Over de grens: fataal overspel tijdens zakenreis aan te merken als Frans bedrijfsongeval?

Geplaatst:  30 september 2019

Leestijd:  6 minuten

Deze opmerkelijke uitspraak van een Parijse rechter volgt een reeds bestaande richtlijn in de Franse wetgeving, welke inhoudt dat familieleden van personen die tijdens hun werk overlijden recht hebben op een ruimhartige compensatie. Dat een sterfgeval tijdens of na buitenechtelijke seks ook wordt gezien als een bedrijfsongeval is volgens Franse en Britse media wel ‘zeer uitzonderlijk’.

Wat was er aan de hand?

De zaak betrof Xavier X., een ingenieur van middelbare leeftijd. Xavier werd in februari 2013 door zijn werkgever, TSO, vanuit Parijs uitgezonden naar het midden van Frankrijk om daar een spoorwegproject te begeleiden. De man verbleef tijdens deze zakenreis in een hotel ten zuidwesten van Orléans. Daar ontmoette hij een vrouw met wie hij seks had buiten het hotel. Korte tijd later werd Xavier dood gevonden en forensisch onderzoek wees uit dat hij tijdens of na de daad een natuurlijke dood was gestorven.

Kort na de dood van Xavier dienden zijn nabestaanden een schadeclaim in bij TSO. Dit onder het motto: ‘Als Xavier thuis was gebleven, was er waarschijnlijk niets gebeurd.’ Voordat hij op zakenreis ging had de werknemer immers nooit last gehad van hartproblemen.

Het verweer van de werkgever

TSO hield echter stellig vol niet verantwoordelijk te zijn voor het overlijden van Xavier. ‘Zijn hartaanval had niks te maken met zijn baan’, zo schreven de advocaten in hun verweer. En ook: ‘Xavier bevond zich tijdens zijn dood niet in de door ons gehuurde hotelkamer en pleegde tijdens zijn ontmoeting met de vrouw ook nog eens overspel.’

Het oordeel van de rechter

Na jaren procederen oordeelde de rechter in hoger beroep desondanks dat de ingenieur slachtoffer van een accident du travail (vertaald: bedrijfsongeval) is geworden. Als gevolg daarvan ontvangen de weduwe en kinderen van Xavier tot aan zijn pensioengerechtigde leeftijd een maandelijkse uitkering tot 80 procent van zijn laatst verdiende salaris. Verder dient TSO ook zijn pensioen te bekostigen.

De uitspraak volgt op een eerder oordeel uit 2016 van een lagere Franse rechtbank, luidend als volgt: ‘Seksuele betrekkingen behoren tot de normale levenswijze, net als douchen of een maaltijd nuttigen.’ Volgens de Franse rechter is en blijft een werkgever altijd verantwoordelijk voor een reizende werknemer, ongeacht wat het personeelslid tijdens of na werkuren doet.

TSO legt zich overigens niet bij deze uitspraak neer en gaat proberen aan te tonen dat Xavier zijn werktrip om persoonlijke redenen kortstondig onderbrak. Oftewel, dat hij in zijn zelf gekozen vrije tijd het overspel pleegde.

Hoe zou de Nederlandse rechter over deze casus oordelen?

In Nederland lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat een dergelijke faux pas (vertaald: misstap met fatale gevolgen) de nabestaanden recht zou geven op een schadevergoeding. Overspel plegen staat namelijk wel heel ver af van de diensten die aan het werk verbonden zijn. In Nederland behoort overlijden als gevolg van overspel niet tot de risico’s waarvoor een werkgever moet waarschuwen tijdens een zakenreis.

Een bekende zaak in Nederland betreft een voorbeeld van een KLM-piloot die onderweg naar een restaurant een ernstig auto-ongeluk kreeg in Ivoorkust. De piloot stelde KLM aansprakelijk voor de schade. KLM gaf echter niet toe omdat de man geadviseerd was om – gedurende de wachttijd tussen twee vluchten in – in zijn hotel te blijven vanwege veiligheidsrisico’s. De piloot kreeg gelijk in deze zaak. KLM had hem beter moeten wijzen op de risico’s en de nodige verzekeringen. De piloot werd echter in verband met zijn werk blootgesteld aan meer dan normale risico’s, in casu betreffende het niet bepaald verkeersveilige Ivoorkust.

Culturele verschillen

De kans dat het beroep van TSO effect zal hebben is klein. In 2017 oordeelde een Franse rechtbank namelijk al dat de werkgever van een reizende zakenman, die in China gewond was geraakt tijdens een bezoek aan een disco, daarvoor verantwoordelijk was. Volgens de rechtbank maakte het hierbij niet uit dat het incident om twee uur ’s nachts (oftewel buiten diensturen) plaatsvond. 

Eén ding is zeker: ook in letselschadezaken blijft er sprake van grote culturele verschillen. In een land waarin van de zeven laatste Franse presidenten er vijf relaties buiten het huwelijk hebben gehad, dient een werkgever er kennelijk ook op bedacht te zijn dat nabestaanden gecompenseerd willen worden voor de fatale gevolgen van het gedrag van hun ontrouwe echtgenoot.

Indien u of iemand in uw directe omgeving onverhoopt wordt geconfronteerd met letsel of overlijden, waarvoor een derde aansprakelijk is te houden, kunt u zich voor deskundige begeleiding bij de afwikkeling van uw schade wenden tot: mr. E.A.L. Ponjee-Scheurwater via eponjee@boersadvocaten.nl of via telefoonnummer 0318 – 50 90 89.


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen