Wij kijken verder dan de zaak

Schending privacy door beveiligingscamera?

Geplaatst:  7 september 2017

Leestijd:  3 minuten

Een invalide bewoner plaats beveiligingscamera’s rondom zijn huis. Eén van deze camera’s is gericht op de toegangsweg naar de woning. Deze zelfde toegangsweg wordt ook door de buren van deze bewoner gebruikt. De buren stellen zich op het standpunt dat de beveiligingscamera inbreuk maakt op hun privacy. Zij spannen een Rechtszaak aan en vorderen zowel bij de Rechtbank als bij het Hof dat de bewoner de camera verwijderd en verwijderd houdt. Dit oordeelde het Hof.

In beginsel levert een inbreuk op een recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer een onrechtmatige daad op. Maar de aanwezigheid van een rechtvaardigingsgrond kan het onrechtmatige karakter aan de inbreuk wegnemen. Of het gebruik van een beveiligingscamera onrechtmatig is tegenover de buren is afhankelijk van de verschillende belangen van de partijen.

Volgens de buren is er sprake van een inbreuk omdat zij telkens als zij van en naar hun woning gaan en als zij de post uit de brievenbus halen gefilmd worden. Volgens de buren is dit onnodig nu er nog drie andere camera’s hangen en de bewoner dus geen belang heeft bij de vierde camera. Daarnaast zou de bewoner waarschuwingsborden of namaakcamera’s kunnen ophangen.

De bewoner heeft de camera’s opgehangen vanwege veiligheidsoverwegingen en praktische redenen. Zo kan hij ondanks zijn invaliditeit toch in de gaten houden wie zijn erf betreden en kan hij zien wanneer er een pakketje voor hem wordt bezorgd. Vaststaat dat de camera die ter discussie staat een hoek van het perceel in beeld brengt dat door de andere drie camera’s niet wordt bereikt. Daar komt bij dat dit de enige camera is die daadwerkelijk de toegang tot de woning ‘bewaakt’. Het Hof acht het belang van de bewoner om zich veilig te voelen, mede in verband met zijn invaliditeit, belangrijker dan de geringe inbreuk die er gemaakt wordt op de privacy van de buren omdat zij gefilmd worden. De vordering wordt afgewezen!

Lees hier de volledige uitspraak.

 

Vragen?

mr. M.C. (Corina) Evertse helpt u graag verder!

Telefoonnummer 0318 – 52 24 04

E-mail: cevertse@boersadvocaten.nl


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen