Wij kijken verder dan de zaak

Toename letsel tijdens wintersport

Geplaatst:  15 maart 2017

Leestijd:  3 minuten

Tijdens de voorjaarsvakantie gaan er zo’n 400.000 mensen op wintersport. Alleen al dit wintersportseizoen kwamen er circa 600 meldingen van ongelukken binnen.

Volgens de ANWB is vaker de hulp ingeroepen van de alarmcentrale dan in voorgaande jaren. De oorzaak ligt met name in de drukte op de skipistes. Eurocross Assistance, een alarmcentrale voor medische hulpverlening, geeft bovendien aan dat de ernst van het letsel steeds heviger lijkt te worden. Hoewel artsen veel mensen zien met een bekkenbreuk, wervelfractuur of gescheurde milt, neemt het aantal hersenschuddingen wel af. Verder komen gebroken onderbenen, schouderbreuken en kniebandletsel veelvuldig voor.

Wordt het ski-ongeval door iemand anders veroorzaakt? Dan kan diegene aansprakelijk worden gesteld. De materiële en immateriële schade kan vervolgens op deze persoon worden verhaald. Los van gedragsregels kunnen ook andere omstandigheden in het oordeel van de rechter worden meegenomen, zoals drukte op de piste of weersomstandigheden. Wanneer uit onderzoek blijkt dat de veroorzaker van het ongeluk zich niet aan de FIS-pisteregels heeft gehouden, kan deze ook strafrechtelijk vervolgd worden. FIS staat voor ‘Fédération Internationale de Ski’, die verkeersregels voor op de piste heeft opgesteld.

Om een schadevergoeding te kunnen verkrijgen is essentieel dat iemand aansprakelijk gesteld kan worden. Registreer daarom altijd goed wie verantwoordelijk was voor het ski-ongeval of snowboard ongeluk. Zorg ervoor dat getuigen van het ski-ongeval een verklaring afleggen. Vaak wordt hier vanuit de politie te weinig aandacht aan besteed. Ook worden bonnetjes van sportzaken of liftkaarten niet steeds bewaard.

Verder kan een liftondernemer schadeplichtig zijn. Onder meer in het geval dat een onverwachte kuil, een grote ijsplaat, een niet goed beveiligde afgrond, een pistenbully of een sneeuwkanon het ongeval veroorzaakt heeft. Dit geldt eveneens voor ongelukken in een stoeltjeslift en bij het in- of uitstappen van de lift.

Bij een ongeluk tijdens de ski-les kan eventueel de desbetreffende skischool aansprakelijk gesteld worden, in geval van verkeerde instructies, een incomplete uitrusting of een te lastige piste.

Mocht u of iemand in uw directe omgeving geconfronteerd worden met een ongeval op de skipiste, dan kunt u zich voor deskundige begeleiding bij de afwikkeling van uw schade wenden tot: mr. E.A.L. Ponjee-Scheurwater via eponjee@boersadvocaten.nl of via telefoonnummer 0318 – 50 90 89.


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen