Wij kijken verder dan de zaak

Van gezelligheid naar aansprakelijkheid!

Geplaatst:  21 juni 2017

Leestijd:  3 minuten

In januari van dit jaar moest de Rechtbank Noord-Nederland een uitspraak doen over een wel erg ongelukkige samenloop van omstandigheden.

De situatie was als volgt. Verzoekster hield een verjaardagsfeest ter ere van haar echtgenoot die de leeftijd van 60 jaren had bereikt. Feest dus. Eén van de genodigden op de verjaardag was verweerder. Verweerder was op dat moment herstellende van letsel aan zijn achillespees. Het gips was er weliswaar af, maar verweerder liep nog wel op leren muilen.

Toen de avond naderde verplaatste het feest zich van de tuin naar het huis. Bij het betreden van het huis struikelde verweerder over het afstapje en viel vervolgens tegen verzoekster aan. Verzoekster viel en brak haar heup.

Verzoekster stelt verweerder aansprakelijk voor de door haar opgelopen schade. Zij vindt dat verweerder onrechtmatig heeft gehandeld tegenover haar omdat hij ervoor gekozen heeft om het feest te bezoeken terwijl hij nog erg slecht ter been was. Verweerder had voorzichter moeten zijn, nu hij erg instabiel was en daarmee een gevaar vormde voor zijn omgeving. Verweerder stelt dat het een ongelukkige samenloop van omstandigheden was en hij niet onrechtmatig heeft gehandeld.

De Rechtbank stelt vast dat de gedragingen die het ongeval hebben veroorzaakt, zijn verricht onder invloed van de lichamelijke tekortkoming. Verweerder heeft door zijn blessure extra vaart gemaakt om het afstapje te overbruggen, zonder blessure zou verweerder niet zijn geschrokken van het afstapje en was verweerder waarschijnlijk niet ten val gekomen. Nu de gedraging is verricht onder invloed van de lichamelijke tekortkoming staat de onrechtmatigheid volgens de rechtbank vast en kan deze gedraging verweerder als onrechtmatige daad worden toegerekend. Verweerder is aansprakelijk voor de schade die verzoekster lijdt.

Blijkbaar moet je zelfs op verjaardagsfeestjes op je hoede zijn!

Lees de volledige uitspraak hier

Vragen? Boers Advocaten helpt u graag verder!

mr. M.C. Evertse

telefoonnummer 0318 – 52 24 04, e-mail: cevertse@boersadvocaten.nl

 


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen