Wij kijken verder dan de zaak

Vanaf 1 januari 2016 voorschot voor slachtoffers in strafzaken

Geplaatst:  12 januari 2016

Leestijd:  2 minuten

Slachtoffers die door de rechter een schadevergoeding toegewezen hebben gekregen in een strafzaak, kunnen vanaf 1 januari 2016 een voorschot van de overheid krijgen. Hierdoor zijn slachtoffers voor de uitbetaling niet meer afhankelijk van de dader. Het voorschot voor de slachtoffers bedraagt maximaal € 5.000,-.

Tot nu toe gold de voorschotregeling alléén voor ernstige geweldsdelicten en zedenzaken. Vanaf 1 januari 2016 wordt de regeling echter opengesteld voor alle zaken. Sinds 1 januari 2011 krijgen slachtoffers van geweld- en zedenmisdrijven, als de dader acht maanden na het vonnis nog niet alles heeft betaald, het nog openstaande bedrag uitgekeerd als voorschot. Het CJIB doet er alles aan om dit bedrag alsnog op de dader te verhalen.

Slachtoffers van strafbare feiten kunnen hun schade vergoed krijgen door middel van het indienen van een schadeclaim in de strafprocedure. De strafrechter beoordeelt vervolgens de schadeclaim. Wanneer de schadeclaim (deels) wordt toegewezen en de dader wordt opgedragen om de schade te betalen door een schadevergoedingsmaatregel op te leggen, dan int het CJIB het geld voor het slachtoffer.

Mocht u of iemand in uw directe omgeving slachtoffer zijn geworden van een strafbaar feit, dan kunt u zich voor deskundige begeleiding bij de afwikkeling van uw schade wenden tot: mr. E.A.L. Ponjee-Scheurwater via eponjee@boersadvocaten.nl of via telefoonnummer 0318 – 50 90 89.


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen