Wij kijken verder dan de zaak

Slaapt u goed? Of bent u bestuurder van een Stichting?

Geplaatst:  18 oktober 2017

Leestijd:  4 minuten

Het is vaak een eer wanneer u gevraagd wordt om bestuurder te worden van een Stichting die zich inzet voor een goed doel.

Het betekent dat men uw capaciteiten op prijs stelt en u als persoon waardeert, toch?

Zo dacht ook de voorzitter van het bestuur van een stichting die zich inzette voor het begeleiden van sociaal achtergestelden.

Een kennis had in 2012 een stichting opgericht en was daarvan de eerste voorzitter geweest. Anderhalf jaar later ging het zo goed, dat het tijd werd voor een voorzitter met iets meer maatschappelijk gewicht. De kennis zou dan aftreden als voorzitter en gewoon directeur worden van de stichting om de dagelijkse dingen te regelen en omdat hij als directeur veel werk verzette voor de stichting, was het ook niet meer dan logisch dat hij dan als directeur ook een salaris kreeg voor zijn werkzaamheden. Zo gezegd, zo gedaan.

Totdat…

In mei 2015, na twee jaren voorzitterschap, op de eigen privédeurmat van de voorzitter een brief valt van de Belastingdienst. Hij wordt in privé aansprakelijk gesteld voor de betaling van een lange reeks afdrachten loonheffing die de Stichting een jaar lang niet had voldaan. De voorzitter roept direct de directeur ter verantwoording. De directeur betuigt zijn spijt en biecht op dat het al veel langer slecht gaat met de Stichting, dat hij dat niet durfde te vertellen maar dat het inmiddels zo erg is dat hij al geruime tijd de post niet eens durft open te maken. Onmiddellijk laat de voorzitter zich uitschrijven bij de Kamer van Koophandel.

De Stichting blijkt inmiddels leeg en biedt geen verhaal voor de Belastingdienst. Die zet echter door en brengt de zaak tegen de voorzitter aan bij de Rechtbank.

Wat vindt de Rechtbank?

De Rechtbank oordeelt dat ook een bestuurder van een stichting (net als een bestuurder van een BV of een NV) onder omstandigheden in privé aansprakelijk is voor het niet voldoen van belastingschulden.

De voorzitter krijgt van de Rechtbank nog wel de gelegenheid om aan te tonen dat het niet betalen van de belastingschulden hem niet verweten kan worden. De voorzitter legt uit dat hij alleen maar een goedbedoelende vrijwilliger is die volkomen vertrouwde op de directeur, dat hij zelf geen verstand van financiën had en dat pas achteraf is gebleken dat de directeur zaken voor hem verzweeg.

Het helpt allemaal niets. De rechtbank in Arnhem oordeelt op 22 augustus 2017 dat het verwijtbaar is om je als bestuurder niet regelmatig en gedocumenteerd op de hoogte te laten stellen van het reilen en zeilen en van de financiële positie van de Stichting. Je moet adequaat invulling geven aan je functie (ook al is die onbetaald) en dat heeft de voorzitter niet gedaan. Vertrouwen op wat de directeur zegt, is volstrekt onvoldoende!

Twee jaren nadat hij opgestapt is als voorzitter, moet de goedbedoelende ex-voorzitter uit eigen zak ruim € 117.000 aan de belastingdienst betalen.

Bent u bestuurder van een stichting? Of wilt u dat worden? Neemt u even contact met mij op en ik informeer en adviseer u graag over de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden die daarbij komen kijken.

Jan Brouwer, telefoonnummer 0318 – 52 24 04, e-mail jbrouwer@boersadvocaten.nl

 

 


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen