Wij kijken verder dan de zaak

Financieel recht

Zoekt u als financiële instelling een juridische sparringpartner? Of heeft u een juridisch conflict als belegger, ondernemer, investeerder of financiële dienstverlener? Wij staan u graag bij.

Onze uitleg

Wij hebben kennis van financieel recht

Het financieel recht omvat alle juridische regels rondom de financiële sector. Denk aan vragen over de zorgplicht, financieel toezicht, kredietverlening en aansprakelijkheid. Het is een complex rechtsgebied dat altijd in beweging is. Wij geven juridisch advies en procederen als dat nodig is.

Ik help u graag verder:
Plan een adviesgesprek

Complex rechtsgebied, deskundig advies

Financieel recht is continu in beweging en afhankelijk van bijvoorbeeld de politieke en economische situatie. De regelgeving heeft impact op meerdere partijen zoals financiële instellingen, ondernemers en consumenten.

Door jarenlange ervaring in het financieel recht weten wij de weg in de steeds veranderende wetgeving. Zo kunnen we u voorzien van deskundig en praktisch advies. Door het docentschap van mr. Ralf de Koning zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Over ons & onze werkwijze
Onderwerpen

Hiervoor kunt u onder andere bij ons terecht:

Aanvragen van een vergunning of vrijstelling

Het is verboden om financiële producten zoals kredieten, verzekeringen of beleggingen aan te bieden, daarin te bemiddelen of te adviseren. Dat mag alleen met een vergunning of vrijstelling. Het aanvragen hiervan is tijdrovend, leidt tot extra administratieve lasten en vereist deskundigheid. Wij helpen u daar graag bij.

Juridisch advies over financiële producten

Hoe weet u of een product of dienst door de toezichthouder als financieel product gezien wordt? Bij verzekeringen en hypothecaire kredieten ligt dat voor de hand. Maar hoe zit het met bijvoorbeeld huurkoop, cadeaubonnen, betaling in termijnen of een verlengde garantie? Het gevolg kan zijn dat sprake is van een financieel product, met alle verplichtingen die daarbij komen kijken. Wij adviseren u daarin graag.

Juridisch advies over productinformatie en reclame-uitingen

Productinformatie en reclame-uitingen over financiële producten moeten aan wettelijke eisen voldoen. Deze informatie moet correct, duidelijk en niet misleidend zijn. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het moeilijker dan gedacht.

Het is daarom verstandig om alle productinformatie en reclame-uitingen vooraf tegen het licht te houden. Daarmee voorkomt u veel ellende. Onze advocaten kijken graag met u mee.

Juridisch advies voor een aanbieder, bemiddelaar of afnemer van financiële producten

Iedereen die te maken heeft met financiële producten moet extra op zijn hoede zijn. Dat geldt voor de aanbieder van deze producten, maar ook voor de bemiddelaar en de afnemer.

Volgt de aanbieder of bemiddelaar de wettelijke bepalingen niet? Dan kunnen de toezichthouders zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of De Nederlandsche Bank (DNB) ingrijpen. Ook loopt de aanbieder of bemiddelaar het risico aansprakelijk te zijn voor schade die de afnemer heeft opgelopen doordat de wettelijke verplichtingen niet zijn nagekomen.

De afnemer van een financieel product of financiële dienst mag ervan uitgaan dat de aanbieder en bemiddelaar hun zorgplicht nakomen. Maar dat neemt niet weg dat de afnemer een klachtplicht heeft: het tijdig melden als het financiële product of dienst niet voldoet. Ook kan sprake zijn van eigen schuld.

Heeft u als aanbieder, bemiddelaar of afnemer een juridische vraag? Neem gerust contact met ons op.

Juridisch sparringpartner voor financiële instellingen

Wij kennen de financiële wereld van binnen en buiten. Deze ervaring, gecombineerd met onze expertise en praktische aanpak, zorgt ervoor dat wij de juiste juridische partner voor financiële instellingen zijn. We adviseren bij bijvoorbeeld het inrichten en/of toetsen van processen en procedures.

Procederen bij een geschil

Naast adviseren staan we u bij als een procedure noodzakelijk is. Bijvoorbeeld als het financiële product of dienst niet gebracht heeft wat het beloofde of wat ervan verwacht werd. Of als u als belegger of ondernemer een geschil heeft met een financiële instelling zoals een bank of verzekeraar. Speciale deskundigheid is noodzakelijk om tegenstand te bieden tegen de kapitaalkrachtige aanbieders van financiële producten.

Bij een procedure maken we een duidelijke inschatting van uw kansen, zodat u weet waar u aan toe bent.

Ik help u graag verder bij uw vraag over financieel recht.

Contact opnemen