Wij kijken verder dan de zaak

Het ouderschapsplan opstellen in 5 stappen

Geplaatst:  10 juli 2024

Leestijd:  6 minuten

Gaan u en uw partner uit elkaar en hebben jullie samen kinderen? Dan moeten er afspraken worden gemaakt over de zorg en opvoeding van de minderjarige kinderen. Het is verplicht om deze afspraken samen vast te leggen in een ouderschapsplan voor ouders die:
– getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben, met en zonder gezamenlijk gezag;
– samenwonen of niet samenwonen met gezamenlijk gezag.

Het is aan de ouders om te bepalen welke afspraken zij in het ouderschapsplan vastleggen. In dit blog noemen we voorbeelden van zaken die in een ouderschapsplan worden vastgelegd. 

Hoe stelt u een ouderschapsplan op?

Er zijn 5 belangrijke stappen, die ouders kunnen helpen een goed ouderschapsplan op te stellen. Om niets te vergeten, raden wij aan om deze stappen te volgen. Waar hulp nodig is, kunt u dit vragen. Dit scheelt tijd en bevordert de omgang met de kinderen als ouders. Wij nemen de stappen met u door.

Stap 1 gebruik het model ouderschapsplan van de vFAS

Om u op weg te helpen heeft de vereniging van advocaten, gespecialiseerd in het (internationale) familie- en erfrecht, een model opgesteld. Dit model biedt een leidraad bij het maken van afspraken over de invulling van jullie ouderschap na scheiding of uit elkaar gaan. Het model is hier te vinden: vFAS model ouderschapsplan. Ook kunt u hier een voorbeeld ouderschapsplan bekijken.

Stap 2: denk na over uw wensen

Bedenk eerst hoe het ouderschap werd vormgegeven toen u nog een relatie had. Wat kan er bijvoorbeeld hetzelfde blijven en wat moet er veranderen? Ga na hoe het in uw ideale situatie zal zijn en schrijf dit op. Dit is uw uitgangspunt bij de gesprekken bij de mediator. Als ouders mag u zelf bepalen welke afspraken in het ouderschapsplan worden vastgelegd. De wet stelt wel een aantal minimumeisen, te weten:

Stap 3: bespreek uw wensen

Ga in een gezamenlijk gesprek uw wensen langs. Geef aan wat de ideeën zijn en luister ook naar die van de ander. Door aan te geven waar uw zorgen liggen en open te staan voor de zorgen van de ander, kunt u in veel gevallen samen tot een oplossing en een goed plan komen. In de praktijk blijken de volgende punten het bespreken waard: de dagelijkse zorg voor de kinderen, school, sport, medische zorg, vakantie, bijzondere (feest)dagen, financiën en communicatie tussen jullie als ouders.

Stap 4: betrek de kinderen erbij

Bij het maken van afspraken is het een goed idee om (oudere) kinderen te betrekken bij het maken van een ouderschapsplan. Het is belangrijk dat de manier waarop u dit doet bij de kinderen en hun leeftijd past. Op de website van de Raad voor Rechtsbijstand is handige informatie te vinden hoe u dit praktisch kunt doen. Kijk hiervoor op www.rechtwijzer.nl.

Stap 5: het ouderschapsplan ondertekenen

Als u achter alle keuzes staat, is het tijd om het plan te ondertekenen. Als het door beiden is ondertekend, zijn alle afspraken bindend en kunt u elkaar hieraan houden. Stel vervolgens uw (oudere) kinderen op de hoogte van de plannen en leg uit wat het ouderschapsplan voor hen betekent. Wanneer het niet lukt voor alle onderwerpen afspraken te maken, kan het verstandig zijn de wel te maken afspraken schriftelijk vast te leggen.

Het ouderschapsplan in uitvoering

Nadat het ouderschapsplan is opgesteld en de scheiding rond is, moeten de afspraken door beide ouders worden nageleefd. Als de uitvoering hiervan niet loopt zoals verwacht of wanneer de omstandigheden veranderen, bieden wij meerdere mogelijkheden die u en uw partner kunnen helpen.

Schakel een vFAS mediator in

Wanneer u hulp nodig heeft bij het opstellen van een ouderschapsplan of andere zaken rondom de scheiding, kunt u een vFAS scheidingsmediator raadplegen (mediators met veel ervaring als advocaat en met een opleiding tot advocaat-scheidingsmediator). 

Carien Snouckaert is bij Boers Advocaten onze vFAS advocaat-mediator. Zij ondersteunt ouders in het zelf vinden van oplossingen en kan afspraken in het ouderschapsplan juridisch beoordelen.

Vraag hulp van een advocaat bij het ouderschapsplan

Als mediation niets voor u is of u en uw partner komen er samen niet uit, is het verstandig om een advocaat in te schakelen met ervaring in het opstellen van het ouderschapsplan. Fleur Stigter is familierecht advocaat bij Boers Advocaten en helpt u graag verder. Naast het opstellen van een ouderschapsplan helpen wij ook met alle andere zaken rondom de scheiding. Bijvoorbeeld bij het berekenen van de kosten van de kinderen en hoe deze verdeeld kunnen worden. Meer weten? Neem contact op voor een kennismaking. 

Contact

Zijn er gezamenlijke kinderen en gaat u uit elkaar of scheiden? Wij staan u graag bij tijdens het opstellen van het ouderschapsplan of bij andere vragen. U kunt altijd bij onze advocaten familierecht terecht. Neem contact op met mr. Fleur Stigter, via pmafstigter@boersadvocaten.nl of mr. Carien Snouckaert, via cjasnouckaert@boersadvocaten.nl of telefonisch op nummer 0318 52 24 04.


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Heeft u hulp nodig als ouders bij het ouderschapsplan? Fleur en Carien helpen u verder!

Contact