Wij kijken verder dan de zaak

Onpartijdigheid van de accountant

Geplaatst:  14 maart 2016

Leestijd:  2 minuten

Beide echtelieden zijn aandeelhouder/bestuurder van een onderneming die bestaat uit een holding en enkele werkmaatschappijen. Het huwelijk komt in zwaar weer terecht en de huwelijksgoederengemeenschap moet gescheiden en gedeeld gaan worden.

De account is op de hoogte van de privé-situatie van het echtpaar, maar blijft net als voorheen, zijn werkzaamheden doen voor de onderneming en heeft daarbij eigenlijk alleen contact met de man.

De vrouw klaagt dat de accountant werkzaamheden voor de man en de onderneming verricht zonder haar daarin te kennen.

Het accountantskantoor vindt het maar onzin; ze hebben net als vroeger gewerkt in opdracht van de man en die is alleen en zelfstandig bevoegd om de vennootschap te vertegenwoordigen.

De Accountantskamer (het tuchtrechtelijk orgaan waar alle RA’s en AA’s onder vallen) komt tot het oordeel dat de accountant de belangen van de vrouw als aandeelhouder/bestuurder ten onrechte heeft achtergesteld bij die van de man en deelt een berisping uit. Een door de accountant ingesteld hoger beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven levert hem niets op (ECLI:NL:CBB:2016:42, dd. 19 februari 2016). Ook het College vindt dat de accountant niet juist heeft gehandeld.

De beschreven situatie komt zeer vaak voor. Accountants vrezen dan de klant (de onderneming) kwijt te raken als zij zich uit de conflictsituatie terugtrekken. Niet terugtrekken, betekent echter keuzes maken en in deze situatie is dat in strijd met het tuchtrecht.

Indien u hierover nadere informatie wenst kunt u contact opnemen met mr. Jan Brouwer (0318 – 52 24 04, jbrouwer@boersadvocaten.nl)


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen