Wij kijken verder dan de zaak

Drugsgebruik, naakte massages of zoenen op de werkvloer: reden voor ontslag?

Geplaatst:  13 juli 2022

Leestijd:  3 minuten

Is drugsgebruik op de werkvloer of op bedrijfsuitjes toelaatbaar? Is het verspreiden van filmpjes waarin je zelf naakt wordt gemasseerd laakbaar? Kan een poging tot zoenen van een collega u uw baan kosten? De maand juni gaf ons een tweetal bijzondere ontslagzaken.

In de eerste zaak was sprake van een werknemer die op feestjes en bedrijfsuitjes harddrugs zou hebben gebruik en dat ook aan derden zou hebben aangeboden. Bovendien zou de medewerker zich naakt hebben laten masseren door een medewerker van een relatie van de werkgever, dit hebben opgenomen en het filmpje ter zake onder het overige personeel van de werkgever hebben verspreid. De kantonrechter stelt vast dat bovengenoemde gedragingen ernstig grensoverschrijdend zijn. Het feit dat andere collega’s eveneens (hard)drugs gebruiken maakt daarin geen verschil. De werknemer stelde ook nog dat het gebruik van (hard)drugs gebruikelijk was in de branche (zonnepanelenbranche). Dit verweer werd door de kantonrechter niet gevolgd. Het ontslag op staande voet hield stand.

De tweede zaak gaat over het ontslag van een 62-jarige werknemer die al ruim 39 jaar in dienst is bij de werkgever. De werknemer heeft – in “coronatijd” – geprobeerd een collega te zoenen. De collega heeft zich vervolgens beklaagd bij de HR-manager, waarna een eerste gesprek volgde. Een dag later vond er een tweede gesprek plaats, in welk gesprek de werknemer op staande voet is ontslagen. De werknemer was het hier niet mee eens. In eerste instantie verzocht hij om wedertewerkstelling, maar uiteindelijk heeft hij in een opzegging berust, mits hij een transitievergoeding, een schadevergoeding en een billijke vergoeding zou ontvangen van de werkgever. Hij was in zijn beleving immers ten onrechte ontslagen. Het hof komt tot de conclusie dat het nogal uitmaakt of de werknemer de collega op haar wang of op haar mond heeft gepoogd te zoenen. Daarover moet eerst duidelijkheid worden verkregen. Desalniettemin overweegt het hof dat het niet voor hand ligt om het (enkele) zoenen (niet op de mond) aan te duiden als dringende reden voor ontslag. Het hof heeft een bewijsopdracht gegeven aan de werkgever. Wie weet volgt er binnenkort een einduitspraak.

Meer weten? Neem contact op met mr. Corina Evertse via 0318 – 52 24 04 of stuur een e-mail naar cevertse@boersadvocaten.nl.


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen