Wij kijken verder dan de zaak

Verplicht energielabel C voor kantoorgebouwen vanaf 2023

Geplaatst:  28 februari 2022

Leestijd:  4 minuten

Per 1 januari 2023 dienen alle kantoorgebouwen minimaal energielabel C of hoger te hebben. Bent u eigenaar van een kantoorgebouw? Zorg dan dat uw kantoorgebouw op tijd aan dit vereiste voldoet! Heeft uw kantoorgebouw op 1 januari 2023 geen energielabel C of hoger? Dan mag u het kantoorgebouw niet meer als zodanig gebruiken.

Nieuwe regelgeving

Op grond van de wet dienen kantoorgebouwen per 1 januari 2023 minimaal over energielabel C te beschikken. Om energielabel C te verkrijgen, mag het gebouw per jaar maximaal 225 kWh fossiele energie per m2 gebruiken. Er bestaan een aantal uitzonderingen op deze verplichting:

Om te bepalen of u als eigenaar van een kantoorgebouw verplicht energielabel C moet hebben heeft de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (“RVO”) een handige beslisboom gepubliceerd.

Met name de eerste en tweede uitzondering zorgen bij sommige eigenaren voor verwarring. Is het voor u op basis van het voorgaande niet duidelijk of u nu wel of niet aan deze verplichting moet voldoen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Op ep-online.nl kunt u inzien of en zo ja over welk energielabel uw gebouw beschikt. Heeft uw kantoorgebouw energielabel D of lager? Dan dient u dit jaar dus maatregelen te nemen om aan uw verplichting te voldoen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verbeterde isolatie, vervanging glas, een groen dak, plaatsing warmtepomp, etc.

Afspraken huurder

Het verplichte energielabel valt onder de verantwoordelijkheid van de eigenaar van het gebouw. Verhuurt u uw kantoorgebouw? Maak dan tijdig afspraken met uw huurder(s) over eventueel te nemen maatregelen. De huurder kan immers ook een positieve bijdrage leveren aan verkrijging van het energielabel, bijvoorbeeld door het nodige te doen aan de inrichting van het gehuurde. Bovendien zal de energielabelverplichting mogelijk per 2030 verder worden verscherpt naar energielabel A. Zeker wanneer u als verhuurder nu langdurige huurcontracten aangaat, is het dus raadzaam hierover vast in gesprek te gaan met de huurder.

Consequenties

Wat als u niet (tijdig) het verplichte energielabel bezit? Dan riskeert u een geldboete en – misschien nog wel belangrijker – u mag het gebouw niet langer als kantoorruimte gebruiken. Wordt het gebouw verhuurd als kantoorruimte? Dan loopt u als verhuurder dus het risico dat u het gehuurde niet ter beschikking kunt stelen en is er sprake van wanprestatie. De huurder heeft hierdoor mogelijk recht op ontbinding en schadevergoeding.

Wacht dus niet te lang en zorg dat u op tijd over het verplichte energielabel beschikt! Wilt u meer informatie hierover of wilt u een sparringpartner in dit kader? Neem gerust contact met ons op, wij denken graag met u mee en helpen u verder (0318 – 52 24 04 / ddewaal@boersadvocaten.nl).


Gekoppelde categorieën:


Terug naar overzicht

Onze advocaten helpen u graag verder. Wat kunnen we voor u doen?

Contact opnemen

Gerelateerde artikelen

Alle artikelen